MUĞLA REHBERİ


 
AnasayfaPortalSSSAramaKayıt OlÜye ListesiKullanıcı GruplarıGiriş yap
Paylaş | 
 

 MUĞLA YEMEKLERİ

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
MeRt
Admin


Mesaj Sayısı: 81
Kayıt tarihi: 02/03/08

MesajKonu: MUĞLA YEMEKLERİ   Ptsi Mayıs 05, 2008 6:03 pm

Muğla mutfağı

Zengin
bitki örtüsünün oluşturduğu Muğla mutfağı, doğada yetişen her tür
sebzeyi kullanmayı başarmış. Genellikle zeytinyağlıların ağırlıkta
olduğu bu mutfakta zengin et yemeklerine de rastlamak mümkün.

Ege
beslenmesinin genel özelliklerini Muğla mutfağında da görmek mümkündür.
Sebze ve yabanıl bitkiler, zeytinyağlılar yöre beslenmesinde önemli bir
yer tutar. Bölge nüfusunun büyük bir kısmını oluşturan Yörükler
arasındaysa beslenmenin temel öğeleri et ve süttür. Sebze kurutma,
pekmez, reçel, tarhana, keşkek yapımına dayalı ev içi beslenme
geleneği, toplumsal değişime koşut bir süreç izler. Seracılığın yörede
yaygınlaşmasının ardından, meyva ve sebze üretimi pazara yönelik bir
nitelik kazanmıştır.


Muğla mutfağında sebzeler yaygın olarak tüketilir...

Baklagiller
ve sebze çeşitleri Muğla mutfağının en sık rastlanan yemeklerini
oluşturur. Patlıcan en yaygın kullanılan sebzedir. Kızartma, salata ve
tatlılarda sık sık kullanılır. Genellikle akşam yemekleri için
hazırlanan yumurtalı patlıcanda; soğan, domates önce yağda kavrulur.
İçine ince ince doğranmış patlıcan eklenir. Üstüne yumurta kırılır ve
ateşten alınır. Ekşili biber de yörenin özgün kızartma yemeklerinden
biridir.


Salatalarda
radika, devetabanı, "gelingülü" de denen gelincik, ebegümeci gibi
yabani otlar yaygın biçimde kullanılır. Bu bitkilerden bazıları ise
kurutulur ve kış için saklanır. Bölgede yaygın olarak kullanılan
bitkilerden biri de bakladır. Öyle ki çiçek açmadan toplanan baklanın
yapraklarından dahi salata yapılır. bakla yaprakları önce tuzla iyice
oğulur, sonra döğülmüş sarmısak, yağ, limon ya da korukla karıştırılır.


Yabani
otlar daha çok kavrularak yenir. Kimi zaman bunların birçoğu bir arada
kavrulur. Bu tür yemekler genel olarak "ot kavurması" olarak
adlandırılır. Kazayağı, turp otu, tekesakalı, kuşyüreği, sığırdili,
tereotu, dalgan, devetabanı, ebegümeci, ıspanak, kişkincik, kuzukulağı,
kapçık, ballık gibi bitkiler kavurmanın dışında da değişik biçimlerde
tüketilir. Ya yağ, soğan ve salçayla hazırlanan sosla; ya da bulgur
veya pirinçle pişirilir. Kimi zaman da üzerine ekşilik katılır.


Sebze
yemeklerinin başında bamya, börülce "karnıkara", nohut ve fasulye
gelir. Bunlar genellikle zeytinyağlı olarak tüketilir. Baklagiller
genel olarak etle birlikte pişirilir.


Et yemeklerine gelince...

Kıyı
kenti olmasına karşın Muğlada balığa dayalı bir beslenme biçimi yaygın
değildir. Tavuk, ciğer, "biryan" denen kuzu kapama, et kavurması ya da
çiftlik kebabı Muğla mutfağında sık rastlanan et yemeklerini oluşturur.
Özellikle Marmaris ilçesinde yaygın üretimi olan çam balı, yörenin
özgün besin kaynaklarındandır. Kahvaltı ve öğle yemekleri arasında
kullanılan baldan "çıtırmak" denen bir tatlı da yapılır. Bu tatlıda
kaynatılmış bala kavrulmuş susam konur ve kalıp kalıp kesildikten sonra
yenir.




[b]Muğla yemekleri

Tarhana,
ara ve dutmeş (çorbalar); çopur, döş, çızdırma, gürlen kebabı, sura,
ballık kavurma, dövme köfte ve karın-kumbar dolması (et yemekleri); her
tür balık ızgara ve buğulama, pirinçli balık (balık); hardal haşlaması,
börülce kavurma, sirken otlaşı, ekşili biber, galli patlıcan (sebze);
ballı kabuk, üzüm köftesi, hoşmerim, pekmez reçeli, üzüm, domates,
patlıcan ve kabak reçeli (tatlılar) yöreye has mutfak kültürü ürünleri
olarak tadılmaya değer lezzette yiyeceklerdir.


Ahtapotlu pilav

1 ahtapot
3 su bardağı pirinç
5 su bardağı su
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Ahtapotu döverek temizleyip, haşlayın. Küçük parçalar halinde doğrayıp, az yağda kavurun.

Kalan
zeytinyağında pirinci kavurun. Ahtapotun haşlama suyunu, tuz ve
karabiberini ilave edin. Ahtapotları da ekleyip pişmeye bırakın. Pilav
demlendikten sonra servis yapın.


Çökertme

400 gr dana bonfile
8 orta boy patates
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı kırmızı biber
400 gr süzme yoğurt
6 diş sarmısak
100 gr tereyağı
Tuz





Sarmısağı dövün ve süzme yoğurt ile karıştırın.

Patatesleri rendeleyin ve kurutun. Kızgın yağda kızartın.

Kevgirle patatesleri alın. Geniş bir tabağa yerleştirin ve yayın. Üzerine süzme yoğurdu dökün.

Bir tavada tereyağını eritin ve tuz ekleyerek bekletin.

Etleri kömür ızgarasında pişirin. Parmak patates şeklinde kesin ve ılık bekleyen tereyağının içine atın.

Baharatları da ilave ederek 8 dakika pişirin.

Etleri süzme yoğurdun üstüne yerleştirin.

Sıcak servis yapın.

Balıklen

1 kg dana ciğeri
2 su bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşığı un


Sos için:

1.5 yemek kaşığı margarin
10 diş sarmısak
4 yemek kaşığı un
1.5 yemek kaşığı salça
1.5 yemek kaşığı limon suyu

Dana ciğerini küçük parçalar halinde doğrayın. Una bulayıp tavada kızdırdığınız sıvıyağında kızartın.

Ayrı bir kapta margarin, iri doğranmış sarmısak, un, salça ve limon suyunu kavurun. Sosunuzu hazırlayın.

Kızarmış ciğerleri servis tabağına alın. Üzerine hazırladığınız sosu dökerek servis yapın.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://muglakerem.turkproforum.com
 

MUĞLA YEMEKLERİ

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MUĞLA REHBERİ ::  :: -